2014. július 5., szombat

Tárcsán sült tarja sültkrumplival





Hozzávalók (4 adag):
- fél liter olaj,
- 30 dkg zsiradék,
- 1 kg sertéstarja,
- 1,5 kg krumpli,
- 3 db közepes fej vöröshagyma,
- 60 g sertéssült fűszersó,
- 4 gerezd fokhagyma.


Elkészítés menete:

A sertéstarját 1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd mindkét oldalát megklopfoljuk (kb. 0,5 cm vastagra).
A fokhagymát lereszeljük.
A megklopfolt húsok mindkét oldalát vékonyan beszórjuk fűszersóval, bekenjük fokhagymareszelékkel, majd a húsra rádolgozzuk azokat.
Egy nagyobb edény aljába étolajat öntünk, majd a befűszerezett húsokat rétegesen egymásra tesszük, úgy, hogy közéjük mindig olajat öntünk. A végén figyeljünk arra, hogy az olaj teljesen ellepje a húsokat. Ezután celofánnal lefedjük az edényt és minimum 6 órahosszára hűtőbe tesszük.

Amikor megjöttek a vendégek, akkor a krumplit megpucoltatjuk velük, és karikára vagy hasábra vágatjuk. A hagymát szintén megpucoltatjuk velük. :)

Közben mi a zsírt a tárcsa közepébe helyezve felolvasztjuk, mikor már jó meleg akkor elkezdjük beletenni a hússzeleteket. Az első hússzelettel körbe mindenhol kikenjük a tárcsát. A tárcsa közepébe téve a húst ott kicsit megsül, amikor mindkét oldala kifehéredik akkor húzzuk őket a szélére, ott pirulni fognak. Pirítás közben néha áthúzzuk a húst a középen lévő zsíron a tárcsa másik oldalára. Ezt a folyamatot többször végezve nem szárad ki a hús. Szintén pirítás közben forgassuk is meg a húst, hogy mindkét fele szépen megpiruljon. A sütés közben nem szabad a húst átszúrni, így használjunk húslapátot (szintén a kiszáradás megelőzése miatt). Arra figyeljünk oda, hogy a tűz a tárcsát körbe mindenhol érje, ne csak a közepe melegedjen. Nem kell sok idő a húsnak és hamar pirosas barna színű lesz – ha forró a tárcsa kb. 7-10 perc.

Az utolsó sor húsnál a tálban lévő olajat a tárcsa közepére öntjük, és a megpucolt és felszeletelt krumplit beleszórjuk és mellé tesszük a hagymaszeleteket. A krumplit és hagymát nem szükséges fűszerezni, mert a fűszeres zsírban finom ízt kapnak. Időnként megkeverve készre sütjük ezeket is.

A húsokat és a köretet tálcára szedjük és tálaljuk.

Megjegyzés1: Ez a fajta tevékenység közösségi munka. Egyedül elég nehéz elbánni a finomságok locsolgatásával, forgatásával. Akár ketten-hárman is körülállhatjuk a tárcsát és így beszélgetve készül el a finom étel. 

Megjegyzés2: A szabadban főzött ételek elkészítéséhez igazi, pattogó, fával táplált tűz kötelező! Aki bármilyen indokkal ezt az alap szempontot figyelmen kívül hagyja (kerti elektromos grillezők vagy bogrács alatt gázégőt égetők) pont azt nem értik, miért is csináljuk az egészet - vagyis jó úton haladnak az alkoholmentes sör és a guminő felé...

Elkészítés ideje:
0:45-1:00 óra.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
;